Många ensamstående föräldrar kämpar hårt med att få budgeten att gå ihop, enligt föreningen Makalösa föräldrar.
Bild: Martina Holmberg/TT
Dagens ETC
Hushållens ekonomiska läge har förbättrats, enligt regeringen och Sverigedemokraterna. Därför ska det tillfälliga tilläggsbidraget för barnfamiljer i bostadsbidraget dras in helt under andra halvåret 2025. Budskapet får Makalösa föräldrar att rasa:
– Det är helt obegripligt att de på något sätt tror att ensamstående föräldrar har fått det bättre, säger organisationens generalsekreterare Christina Olsson.
Ekonomin har stabiliserats och hushållen har fått det bättre ställt. Det menar regeringen och Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande med budskapet om att det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget, som infördes för att stötta barnfamiljer ekonomiskt, ska dras in efter det första halvåret 2025.
Men föreningen Makalösa föräldrar delar inte analysen. Deras medlemmar – ensamstående föräldrar med låga inkomster – kämpar febrilt för att få det att gå ihop.
Och för många gör det inte det.
”Jättestort inflöde till Kronofogden”
– Man gick ut förra veckan och pratade om att det var ett jättestort inflöde till Kronofogden, räkningarna som går dit har ökat för ensamstående föräldrar. Jag förstår inte hur regeringen tror att de ska ha fått det bättre. Vi har inte sett botten på detta ännu, säger Christina Olsson, som är generalsekreterare för Makalösa föräldrar.
Medlemmarna i Makalösa föräldrar är ensamstående föräldrar med låga inkomster. Antalet som uppger att de behöver låna pengar för att få det att gå runt har enligt Makalösa föräldrars årliga enkät ökat, påpekar Christina Olsson.
– Hösten 2023 svarade 40 procent att de behövt låna pengar under det senaste året för att betala mat och boende. Den siffran kommer att öka.
Följer inte med inflationen
För en del som äger en bostadsrätt och har höga inkomster har ekonomin delvis stabiliserats. Räntorna går ner, den disponibla inkomsten ökar. Men för låginkomsttagare som bor i hyresrätt är verkligheten en annan. Christina Olsson menar att beskedet om att dra in tilläggsbidraget för barnfamiljer är verklighetsfrånvänt.
Pensionerna och studiebidragen följer med inflationen men det har inte bostadsbidraget gjort. På 1990-talet var den totala summan för bostadsbidrag nio miljarder kronor om året. Idag är motsvarande siffra fyra miljarder, påpekar Christina Olsson.
Bostadsbidraget lyfte förut väldigt många familjer ur barnfattigdom.
– Man har inte tagit i det här på 30 år. Om bostadsbidraget skulle ha följt den ekonomiska utvecklingen under de här 30 åren hade det kostat 14 miljarder idag. Man sparar tio miljarder på fattiga barnfamiljer årligen. Bostadsbidraget lyfte förut väldigt många familjer ur barnfattigdom. Men nu är de fattiga allihopa.
”Får inte ihop ekonomin”
Hon menar att bostadsbidraget är extremt viktigt då det riktar sig till just en särskilt utsatt samhällsgrupp med låga inkomster.
– Det är det enda ekonomiska bidraget som sjunker, sett till antalet kronor. Det följer inte inflation eller löneutveckling. Hyrorna ökade med 5,3 procent i fjol men bostadsbidraget höjdes inte med en krona. Om du tjänar 25 000 kronor i månaden idag och har två barn får du cirka 1 700 konor i bostadsbidrag. Du får inte ihop din ekonomi. Och kan knappt sätta mat på bordet för dina barn.
Hur kommer barnen att påverkas om ekonomin för föräldern försämras ytterligare?
– Familjerna som får bostadsbidrag och tilläggsbidraget har tuffa levnadssituationer. Det vi ser i vår förening är att man har väldigt ont om pengar och att det är lätt att bli isolerad. Att vara social kostar ofta lite pengar. Så ökad fattigdom kan öka känslan av utanförskap och psykisk ohälsa. Fakta
Tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget
Tilläggsbidraget ges till barnfamiljer med låga inkomster och infördes under pandemin.
Sedan dess har det förlängts åtta gånger. Nu säger regeringen att det ska avslutas andra halvåret 2025, med hänvisning till att ekonomin återhämtat sig.
Det tillfälliga tilläggsbidraget har inneburit att bostadsbidraget har ökats med 25 till 40 procent. Under det första halvåret 2015 sänks det åter till 25 procent, ner från nuvarande 40 procent.
Föreningen Makalösa föräldrar är nu oroliga för att det kommer att slå hårt mot redan kämpande barnfamiljer. Bostadsbidraget i sig följer inte med inflationen och ligger kvar på en låg nivå.