60 procent av ensamstående föräldrar är ofta oroliga för sin ekonomi. Dessutom oroar sig en femtedel av barnen till ensamstående föräldrar för hushållets ekonomi. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Makalösa Föräldrar genomförde under oktober.
Det var 850 ensamstående föräldrar som besvarade enkäten. De som har separerat anger som främsta orsaker till separationen att kärleken tog slut, hot och våld, psykisk ohälsa och missbruk.
– Vi har gjort undersökningar tidigare och det är fortfarande psykisk ohälsa, hot och våld och missbruk som är vanliga orsaker, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges Makalösa Föräldrar.
Nästan hälften av föräldrarna har inte ett bra samarbete med sina barns andra förälder. 20 procent av alla som svarade har erfarenhet av vårdnadstvist i domstol. 57 procent tycker att obligatoriska samarbetssamtal skulle förhindra vårdnadstvister och 77 procent tror att medling med t ex en jurist och en psykolog skulle kunna förebygga vårdnadstvister.
– Det finns en finsk modell för medling som vi tror att vi i Sverige skulle kunna ha nytta av, berättar Christina Olsson. Där får föräldrarna välja mellan medling eller samarbetssamtal.
Saknar stöd från familj och vänner
När det gäller ekonomin har ca 35 procent en dålig eller mycket dålig ekonomi, 45 procent har en ekonomi som är ok, men som kan bli bättre och 20 procent har en bra ekonomi. 60 procent av föräldrarna är ofta oroliga för sin ekonomi och 22 procent av barnen är ofta oroliga för hushållets ekonomi. 33 procent av de svarande har bostadsbidrag.

Många ensamstående föräldrar känner sig stressade. 40 procent känner sig stressade varje dag, 43 procent känner sig stressade flera gånger i veckan, och 15 procent en gång i veckan. 56 procent känner sig stressade över sin ekonomiska situation.

– Det är allvarligt att så många känner sig stressade och oroliga för sin ekonomi, säger Christina Olsson. Det som också är allvarligt är att så många som 32 procent inte upplever att de har stöd från familj och vänner. Den andelen har ökat något sedan vi gjorde en liknande undersökning 2012.
77 procent tycker att det är svårt att förena arbetsliv och föräldraskap. Det har blivit lite bättre sedan 2009 då det var 87 procent i en liknande undersökning.
Undersökningen visar att de frågor som är viktigast att driva för ensamstående föräldrar är höjning av underhållsstödet, höjning av bostadsbidraget och åtgärder som syftar till att förebygga vårdnadskonflikter.
Fakta om undersökningen
Undersökningen gjordes med hjälp av en webbenkät under oktober 2019. Sveriges Makalösa föräldrar är en organisation för ensamstående föräldrar och deras barn och vi genomförde enkäten för att få reda på mer om situationen för ensamstående föräldrar och i vårt utvecklingsarbete för att skapa bättre förutsättningar för ensamstående föräldrar och deras barn.
Vi fick 850 svar. 93 procent av de som svarade är kvinnor och sju procent män. 44 procent är mellan 41 och 50 år, 38 procent är mellan 31 och 40 år.
Hälften av föräldrarna har ett barn, en tredjedel har två barn och resten har tre eller flera barn.
22 procent har ett hushåll med en inkomst på 10 000-19 999 kronor varje månad före skatt. 27 procent har 20 000-29 999 kronor.
25 procent har 30 000-39 999 kronor.
78 procent av de som svarade på enkäten har sina barn på heltid och 20 procent på halvtid. 94 procent är boendeföräldrar och sex procent är umgängesföräldrar.
23 procent har barn som har växelvist boende.
25 procent anger att något av deras barn har en funktionsvariation, t ex ADHD eller ADD.