Ensamstående föräldrar äter gröt för att ha råd med barnens mat
Många ensamstående föräldrar avstår från tandläkarbesök och lagar billigare mat till sig själva för att ha råd med mat till sina barn. Det visar den enkätundersökning som Sveriges Makalösa Föräldrar genomförde under november. Enkäten visar också att barnen till ensamstående är alltmer oroliga för sin familjs ekonomi.
Det var 335 ensamstående föräldrar som besvarade enkäten, 90 procent av dessa är kvinnor och 9 procent män. Undersökningen har genomförts årligen sedan 2019.
Det är en fortsatt mycket hög andel ensamstående föräldrar som känner sig stressade på grund av sin ekonomiska situation, 67 procent.
42 procent av dem som besvarade enkäten anger att de har en dålig eller mycket dålig ekonomi.
60 procent lagar regelbundet billigare mat till sig själva för att kunna prioritera maten till sina barn.
42 procent avstår från tandläkarbesök av ekonomiska skäl och hela 30 procent har inte varit hos tandläkaren på fem år eller mer.
Andelen barn som är oroliga för sin familjs ekonomi har ökat för andra året i rad till 30 procent (23 procent 2021 och 20 procent 2020).
Avstår från grönsaker och frukt
– Det som är extra framträdande i årets enkätresultat är att ensamstående med svag ekonomi nu tar till fler drastiska åtgärder, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges Makalösa föräldrar. En del avslutar barnens fritidsaktiviteter eller fritids för att de inte har råd. Att inte ha råd att tanka bilen gör också att det är svårt att skjutsa barnen. En del föräldrar äter gröt, slutar dricka kaffe eller avstår från grönsaker och frukt själva för att kunna ha råd med mat till barnen. Några tar bort grönsaker och frukt från barnens kost också. Många ensamstående föräldrar avstår sedan flera år från tandläkarbesök.
– Vi ser tydligt att den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar och deras barn blir allt sämre. Välfärdssystemet har urholkats och nu ger också högre el-, drivmedels- och matpriser allvarliga negativa effekter för denna redan mycket utsatta grupp.
Politiska åtgärder behövs för att minska barnfattigdomen
– Att höja bostadsbidraget för barnfamiljer skulle vara en åtgärd som minskar barnfattigdomen och bidrar till bättre levnadsvillkor för ensamstående med barn, säger Christina Olsson.
Andra åtgärder som de ensamstående föräldrarna själva föreslår är höjda ersättningsnivåer för barnbidrag, underhållsstöd och vård av barn. Fler förslag är sänkt matmoms och att tandvård ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd.
Många av de som svarade på enkäten anger också att de har svårt att räcka till och att de behöver mer stöd av familj, vänner och samhället. Samarbetet med deras barns andra förälder är ofta dåligt, 56 procent anger att de har inget eller dåligt samarbete. Genomgående anger många att det är svårt att räcka till som ensam förälder.
Känner du stress på grund av din ekonomiska situation?

Andelen ensamstående föräldrar som känner sig stressade på grund av sin ekonomiska situation har ökat från 60 till 67 procent från 2020 till 2022.
Är ditt/dina barn oroliga för er ekonomi?

Andelen barn till ensamstående föräldrar som känner sig oroliga på grund av familjens ekonomi har ökat från 20 till 30 procent från 2020 till 2022.
Kontaktuppgifter
Christina Olsson, generalsekreterare, Sveriges Makalösa Föräldrar
telefon 070-202 30 10
Fler fakta om undersökningen
Undersökningen gjordes via en webbenkät under november 2021. Sveriges Makalösa föräldrar är en organisation för ensamstående föräldrar och deras barn och vi genomförde enkäten för att få reda på mer om situationen för ensamstående föräldrar och för att använda resultatet för att skapa bättre förutsättningar för ensamstående föräldrar och deras barn.
En liknande enkät har genomförts årligen sedan 2019.
58 procent av dem som besvarade enkäten är heltidsföräldrar.
54 procent är mellan 41 och 50 år, 27 procent är mellan 31 och 40 år och 3 procent mellan 21 och 30 år.
43 procent av föräldrarna har ett barn, 38 procent har två och resten har tre eller flera barn.
18 procent har ett hushåll med en inkomst på 10 000-19 999 kronor varje månad före skatt.
22 procent har 20 000-29 999 kronor. 29 procent har 30 000-39 999 kronor.
64 procent har separerat från sitt/sina barns andra förälder.
49 procent av dem som har separerat anger följande orsaker till separationen: hot och våld, psykisk ohälsa, missbruk och otrohet. Många anger flera av dessa orsaker i kombination.
34 procent anger att orsaken till separationen var att kärleken tog slut eller att man hade olika uppfattningar om t ex barnuppfostran, ekonomi eller hushållsarbete.
17 procent anger att de har varit själva med barnet sedan början eftersom den andra föräldern inte har tagit ansvar.
27 procent har inget samarbete alls med den andra föräldern och 29 procent har dåligt samarbete.
Övriga 44 procent har ett bra eller ganska bra samarbete.
36 procent har erfarenhet av vårdnadstvist.
32 procent har bostadsbidrag.
50 procent har varit eller är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar som t ex utmattningssyndrom.
51 procent anger att någon i familjen lider av psykisk ohälsa eller funktionshinder som t ex NPF.
69 procent anger att deras sociala liv kraftigt har begränsats för att de är ensamstående.
53 procent har haft kontakt med Socialförvaltningen angående sin familj.
53 procent har känt sig diskriminerade på grund av att de är ensamstående föräldrar, till exempel på arbetsmarknaden, på förskolor och skolor eller i sociala sammanhang.
71 procent tycker att det är svårt att förena arbetsliv och föräldraskap.
20 procent saknar helt stöd från familj eller vänner och 57 procent upplever att stödet är litet.
Sveriges Makalösa Föräldrar
Vi stärker ensamstående föräldrar och deras barn
Sveriges Makalösa Föräldrar är en intresseorganisation för ensamstående föräldrar och deras barn. Vi synliggör ensamstående föräldrar och deras barn i samhället genom kunskapsförmedling, påverkansarbete och opinionsbildning. Vi arbetar aktivt för ett jämställt föräldraskap där alla föräldrar är lika viktiga och barnen får goda uppväxtvillkor. Vi erbjuder meningsfulla verksamheter för ensamstående föräldrar och deras barn genom våra lokalföreningar och familjenätverk i hela Sverige. Med stöd, utbildning, erfarenhetsutbyte och gemenskap. Ensamstående föräldrar och barn kan stärka och hjälpa varandra.
Sveriges Makalösa Föräldrar är en rikstäckande intresseorganisation med lokalföreningar och familjenätverk runt om i landet. Vi har funnits sedan 1996 och riksförbundet finns i Stockholm. Vi är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Våra medlemmar kan vara ensamstående på heltid, deltid, ha barnen varannan vecka eller helg, varit ensamma från start, eller valt att skaffa barn på egen hand. Gemensamt för våra medlemmar är att de inte bor ihop med sina barns andra förälder. Alla är välkomna!
Lokalföreningarna och familjenätverken ordnar olika aktiviteter. Det kan vara allt från läger, skridskoåkning, biobesök, lekplatsträffar och grillning i skogen för föräldrar och barn, till träffar för vuxna eller midsommarfest. Vissa lokalföreningar ordnar också självhjälpsgrupper, där man pratar om olika teman, som hur det är att vara tonårsförälder eller hur man får ekonomin att gå ihop.